Den ultimative gratis kvote-2 guide for Københavns universitet
Velkommen til din ultimative guide til optagelse på Københavns Universitet via kvote 2!
I denne omfattende guide dykker vi ned i de vigtigste aspekter af kvote 2-optagelsesprocessen. Vores mål er at klæde dig på med alle de nødvendige værktøjer og indsigt, så du kan navigere i denne proces med størst mulig succes.
Hvad indeholder guiden?
- En dybdegående forståelse af Kvote 2-Optagelsesprocessen: Vi starter med at udforske selve optagelsesprocessen, så du præcist forstår, hvad der forventes af dig.
- Effektiv Forberedelse: Tips til at strukturere din forberedelse til prøven og det skriftlige interview, med vægt på at strukturere din forberedelse effektivt, så du får mest muligt ud af den.
- Forberedelse til optagelsesprøven: En grundig gennemgang af de forskellige opgavekategorier, du vil støde på under optagelsesprøven, samt effektive strategier til at tackle dem.
- Strategi for dagene op til prøven: Vi hjælper dig med at planlægge dine sidste forberedelser, så du kan gå ind til prøven med ro i sindet og fokus på opgaven.
- Taktikker til selve prøven: Praktiske råd og strategier til, hvordan du bedst håndterer selve prøvedagen, så du præsterer optimalt under presset.
- Interviewforberedelse: Vi går i dybden med, hvordan du forbereder dig til interviews, og giver dig værktøjer til at opbygge en god skriftlig interviewbesvarelse.
Ved at følge denne guide, vil du ikke alene blive udstyret med viden, men også med selvtillid og en klar strategi for, hvordan du bedst navigerer i kvote 2-optagelsesprocessen og sikrer din plads på universitetet.
Lad os komme i gang!
Før du dykker ned i denne guide, er det vigtigt at have en grundlæggende forståelse af kvote 2-optagelsesprocessen. For at opnå dette, anbefaler vi, at du starter med at læse en introduktion her: Kvote 2 Optagelse. Med denne viden i bagagen, vil du være bedre rustet til at udnytte guiden til fulde.
At søge ind på Københavns Universitet (KU) via kvote 2 indebærer at bestå en adgangsgivende test efterfulgt af et (som regel) skriftligt interview. Det er værd at bemærke, at mens nogle ansøgere lykkes med minimal forberedelse, er dette ofte undtagelsen snarere end reglen. For at nå til interviewfasen skal du rangere blandt de øverste kandidater i prøven indenfor din specifikke uddannelse. Tag for eksempel psykologiuddannelsen på KU, hvor kun omkring 150 ansøgere, udvalgt fra de højest scorende i kvote 2-testen, inviteres til interview.
Den metode, vi fremhæver i denne guide og som vores kursus bygger på, kræver dedikation og hårdt arbejde. Vi er overbeviste om, at denne intensive tilgang er nødvendig for at maksimere dine chancer for optagelse og undgå at lade din skæbne være op til tilfældigheder. En nøglefaktor er at starte din forberedelse i god tid – vi anbefaler 4 til 12 uger før prøven. Dette giver dig mulighed for at strukturere og optimere din forberedelse, hvad enten du deltager i vores kursus eller planlægger din egen forberedelsesproces med relevante øvelsesopgaver.
Se kvote 2-testen som en afgørende eksamen, hvor omfattende forberedelse kan være forskellen mellem succes og fiasko. En tidlig og velstruktureret forberedelse kan afgøre, om du opnår din drøm om at studere på dit ønskede studie.
Klik her for at prøve et gratis opgavesæt med de opgavetyper du møder til adgangsprøven på Københavns Universitet (Du opretter en gratis bruger, scroller ned og du vil have adgang til enkelte gratis moduler i kurset, samt et opgavesæt med alle de opgavetyper du møder til prøven).
Navigering i kvote 2 optagelsesprocessen
At forstå kvote 2-optagelsesprocessen kan virke overvældende, især fordi den varierer fra universitet til universitet og nogle gange endda mellem forskellige studieretninger på samme universitet. Det er afgørende, at du indhenter detaljerede oplysninger om optagelsesprocessen for hver specifik uddannelse, du overvejer.
Københavns Universitet (KU) og Syddansk Universitet (SDU) tilbyder et betydeligt antal kvote 2-studiepladser, hvilket gør dem til attraktive valg for mange ansøgere. Deres optagelseskriterier deler flere lighedspunkter, hvilket muliggør en effektiv forberedelse til begge institutioner uden en overdreven tidsinvestering. Både KU og SDU anvender kognitive tests i deres udvælgelsesproces. For KU er en del af udvælgelsen (5%) baseret på karaktergennemsnittet fra udvalgte gymnasiefag, mens SDU ikke inddrager gymnasiekaraterne og tilbyder dermed en "frisk start" i optagelsesprocessen.
Et bemærkelsesværdigt aspekt ved SDU er deres brug af multiple mini interviews (MMI), hvor ansøgere får 6 minutter, ved hver af 5-6 stationer. KU, derimod, benytter sig primært af skriftlige interviews. Selvom der er denne forskel, er de grundlæggende processer hos de to universiteter sammenlignelige.
Det er vigtigt at notere, at der er undtagelser for visse studieretninger på både SDU og KU, hvor optagelsesprocesserne kan variere. For de mest nøjagtige og opdaterede oplysninger, anbefales det at konsultere de respektive universiteters hjemmesider eller kontakte en studievejleder.
Universiteter som Aarhus Universitet og Aalborg Universitet har en anden tilgang til kvote 2-optagelse, hvor fokus er på CV og karakterer, og for visse studieretninger kræves en kognitiv test (Unitest). Vores anbefaling er at koncentrere din forberedelse mod KU og SDU, idet opbygningen af et stærkt CV kræver tid, og konkurrencen er intens mod kandidater med omfattende erfaring og solide CV'er. Desuden er det relativt hurtigere at forbedre dine evner til de kognitive tests anvendt af KU og SDU med målrettet og velplanlagt forberedelse.
Overordnede principper at orientere sin forberedelse efter:
Vi begynder med nogle overordnede principper, der kan gøre din kvote 2-forberedelse så effektiv og givende som muligt.
Der er 3 helt overordnede elementer i forberedelsen:
- Træn de færdigheder, som prøverne tester, ugevis eller månedsvis forinden, og gerne dagligt.
- Læg en strategi for prøven og træn med den gennem “generalprøver”.
- Forbered dig løbende på at besvare interviewspørgsmål ved at læse relevant materiale, udføre relevante aktiviteter, og ved at uddybe din faglige viden, som kan blive brugbar under interviewet.
Direkthed: Træn specifikt det, du gerne vil være god til. Vi anbefaler at opbygge din forberedelse således:
- Start med at lære opgavetyperne og de mest effektive løsningsmetoder at kende (de mest effektive løsningsmetoder bliver gennemgået i vores online kursus).
- Træn opgaveløsning, indtil løsningsmetoderne er indøvet til perfektion.
- Træn opgaveløsning på tid, så du vænner dig til at løse opgaverne hurtigt. Til testen er det nødvendigt at løse opgaverne hurtigt for at nå igennem alle opgaverne.
- Træn gennem generalprøver, hvor du simulerer en fuld prøve. Dette hjælper dig med at forstå, hvad du har brug for til prøven, og hvilken besvarelsesstrategi der fungerer bedst for dig.
Drilling: Under forberedelsen vil du lære dine styrker og svagheder at kende. De opgavetyper, som vil gøre størst forskel for din testscore, er dem, hvor du præsterer dårligt. Fokuser derfor din tid på at forbedre disse områder. Det kan dog også være gavnligt at øve opgavetyper, hvor du allerede er stærk, da dette kan betyde, at du løser dem hurtigere under prøven og derfor har mere tid til andre opgaver. Vi anbefaler, at du øver alle opgavetyper op til prøven, men at du bruger ekstra tid på de opgavetyper, du har sværest ved.
Fokus: Fokus er vigtigt for læring, og derfor gælder alle klassiske produktivitetsråd stadig. Eksperimenter og find ud af, hvad der virker for dig. Vi anbefaler følgende:
- Slå telefonen fra, når du studerer.
- At studere dagligt giver mere læring end at studere færre dage, selvom den samlede studietid er den samme. 1 time om dagen er bedre end 7 timer på en enkelt dag.
- Pomodoro-teknik: Arbejd koncentreret i 25 minutter, tag en pause på 5-10 minutter, hvor du kobler helt fra, og gentag derefter. Dette gør, at du kan studere i længere tid uden at køre død i det.
- Opsæt et arbejdsmiljø, der fremmer produktivitet. Brug caféer og biblioteker. Indfør digitale begrænsninger såsom "Freedom" og "Skærmtid".
Deliberate Practice: Denne metode er videnskabeligt dokumenteret til at understøtte effektiv læring. I sin enkelthed går den ud på at arbejde i kortere perioder, men med fuld fokus på opgaven. Dette kan indebære at slukke for din telefon, sætte en timer, og fokusere fuldt ud på opgaveløsning i denne periode. Pres dig selv til at opretholde koncentrationen. Derefter kan du tage en længere pause, inden næste runde. Dette er meget mere effektivt end at sidde halv koncentreret en hel dag, og det giver dig også tid til at have et liv ved siden af kvote 2-forberedelsen.
Hurtig Feedback: Det er vigtigt med hurtig feedback for at kunne finde og rette op på svagheder. Find strategier, der giver dig feedback og præciserer, hvad fejlen var, så du kan rette op og lære af den. Fordelen ved vores kursus, fremfor selv at sammensætte opgaver fra forskellige kilder, er, at vores opgaver hurtigt fortæller dig, hvor du tager fejl, samt hvad den rigtige løsning er, så du kan lære den korrekte løsningsmetode og anvende den næste gang du støder på en opgave af samme type.
Forberedelse til Prøvernes Emner på Københavns Universitet
Kvote 2-testen på Københavns Universitet er tidsbegrænset, så det er vigtigt at kunne løse opgaverne både hurtigt og korrekt. På KU er der seks opgavekategorier:
- Generel læsning
- Faglig læseforståelse
- Engelsk læseforståelse
- Matematik
- Grafer og tabeller
- Logik og mønstergenkendelse
Du kan finde eksempler på opgaver i disse kategorier i KU's egen forberedelsesguide her: KU Forberedelsesguide.
Dansk Læsning
På KU omfatter dansk læsning to kategorier: faglig læsning og generel læsning. I unitesten på SDU er læsning primært en del af sproglig tænkning, men din læsehastighed og -forståelse vil være afgørende i alle kategorier, da de fleste opgaver indeholder betydelige mængder tekst. Øvelse gør mester her. Læs en bred vifte af dansk litteratur på middel og akademisk niveau. Personligt har jeg haft stor gavn af "Tænkepause"-serien fra Aarhus Universitet. Læs tekster relateret til det studie, du søger ind på, især hvis du bliver kaldt til interview. Vælg bøger, der interesserer dig. Udfordr dig selv med spørgsmål om teksten efter hver side for at øve direkte besvarelse af prøvespørgsmål. Overvej et kursus med tekststykker og spørgsmål - vi anbefaler naturligvis vores eget. Når du øver dig i at læse en tekst hurtigt og gennemgå dens indhold, såsom den overordnede tone og hovedpunkter, simulerer du faktisk de færdigheder, der kræves til prøven.
Eksempel på opgave (vælg det rigtige ord):
Engelsk Læseforståelse
Processen er den samme som med dansk læsning. Det er vigtigt at øve begge sprog, da høj læsehastighed på ét sprog ikke nødvendigvis betyder høj læsehastighed på et andet, da meget af læsehastigheden afhænger af evnen til hurtigt at genkende ord. Når du vælger engelske tekster, følg de samme kriterier som for dansk.
Eksempel på opgave (besvar spørgsmål):
Ekstra Tips til Læsning
- Brug tid på aktivt at lære og huske det, du læser. Tag noter og lav flashcards om det, du finder interessant eller relevant.
- Lån bøger på biblioteket for at spare penge, især hvis du forbereder dig til kvote 2 over længere tid.
Logik og Mønstergenkendelse
Selvom din IQ er genetisk bestemt og uforanderlig, kan du forbedre din evne til at løse IQ-relaterede opgaver gennem målrettet øvelse. Ved at løse en bred vifte af lignende problemer skærper du dine færdigheder i at tackle netop denne type udfordringer. I KU-testen fokuseres der specifikt på opgaver, der handler om at genkende mønstre, og du kan få et indblik i disse opgaver ved at besøge KU's prøvetest online.
Regelmæssig træning i mønstergenkendelsesopgaver gør dig fortrolig med logikken bag dem, hvilket betyder, at du kan spotte mønstre hurtigere og mere effektivt i KU-testens IQ-sektion. Denne del af testen er ofte en af de nemmeste at mestre hurtigt. En effektiv løsning af disse opgaver frigiver mentale ressourcer til resten af prøven og giver dig mere tid til at fokusere på de mere krævende spørgsmål. For eksempel var jeg i stand til at løse de første syv IQ-opgaver på cirka 10 sekunder hver, hvilket sparede værdifuld tid i den samlede test.
Et godt tip er at fokusere på Ravens progressive matricer, som er den primære type IQ-opgaver, der anvendes i KU-testen. Du kan finde masser af eksempler på disse opgaver på internettet. Vores kursus inkluderer 120 af denne type opgaver, hvor du lærer at genkende alle de typiske mønstre.
Du kan også finde mange af disse opgaver online i form af gratis IQ-tests. Dog bør det bemærkes, at Mensas IQ-bøger ikke nødvendigvis er så relevante for KU's test, da deres opgavetyper ofte afviger fra dem, du vil møde i testen. Det kan være en blindgyde at fokusere på disse.
Når du øver dig på mønstergenkendelsesopgaver, er det gavnligt at tage dig tid til grundigt at overveje hver enkelt opgave. Det er gennem denne dybe overvejelse og indsats, at du bedst udvikler din intuition og evne til at løse fremtidige opgaver effektivt i kvote 2-processen.
Eksempel på opgave:
Matematik
I matematikdelen af kvote 2-prøven på Københavns Universitet fokuseres der primært på grundlæggende folkeskolematematik, suppleret med nogle mere avancerede elementer. Det er vigtigt at mestre denne grundlæggende matematik og være i stand til hurtigt og præcist at udføre forskellige metoder og beregninger.
Her er nogle metoder til effektiv forberedelse til matematikdelen:
- Genopfrisk hele pensum for folkeskolematematik og matematik på B-niveau på platforme som Webmatematik.dk.
- Brug YouTube-videoer til at få en dybere forståelse af emner, du finder udfordrende.
- Løs en bred vifte af opgaver fra kvote 2-kurset. Det er ikke nok bare at kende teorien – du skal mestre håndværket. Vores kursusopgaver er designet til at træne dette håndværk. I vores video gennemgår vi de mest effektive løsningsmetoder og tilbyder masser af øvelsesopgaver, så du kan styrke dine matematiske færdigheder.
Husk, at aktiv problemløsning er nøglen til at forbedre dine matematiske færdigheder. Ved at arbejde igennem disse forskellige typer af ressourcer og øvelser, vil du stå stærkere i matematikdelen af kvote 2-prøven.
Eksempler på opgaver:
- En kvinde laver et mønster af brikker. Først lægger hun en firkant af 7x7 stjerner, udenom stjernerne lægger hun 2 rækker af måner og udenom månerne lægger hun 1 række sole. Hvor mange sole skal hun bruge for at færdiggøre mønsteret?
- I en pose er der 2 røde pinde, 3 grønne pinde og 3 sorte pinde. Hvad er chancen for først at trække 1 rød pind, så en grøn pind og så en sort pind?
- (43 + (2 x 12,5) x 2 x 3/6) : 2 = ?
Grafer og Tabeller
I opgaver om grafer og tabeller på KU's kvote 2-prøve er det essentielt at kunne afkode og forstå informationen hurtigt og præcist. Typisk vil du blive præsenteret for en graf eller tabel, efterfulgt af spørgsmål relateret til indholdet.
Eksempel på opgave:
For at præstere godt i denne kategori, er det vigtigt at have en solid forståelse af de forskellige typer grafer og tabeller, samt at være trænet i hurtigt at aflæse dem. Mange af opgavetyperne ligner dem, man kan finde på Danmarks Statistiks hjemmeside, hvilket gør det overkommeligt at øve disse færdigheder.
Grafer og tabelopgaver indeholder ofte trickspørgsmål, som kræver en præcis forståelse af, hvordan informationen skal aflæses og fortolkes. Det er derfor vigtigt at dobbelttjekke dine svar i denne kategori, særligt under prøvens tidspres, hvor man let kan overse små, men afgørende detaljer.
I vores kursus gennemgår vi de mest almindelige typer af grafer og tabeller, de typiske fejl folk begår, samt de mest effektive metoder til at svare hurtigt og korrekt. Derudover tilbyder vi cirka 400 øvelsesspørgsmål med grafer, som du kan træne med, for at forbedre dine færdigheder i denne kategori.
Klik her for at prøve et gratis opgavesæt med de opgavetyper du møder til adgangsprøven på Københavns Universitet (Du opretter en gratis bruger, scroller ned og du vil have adgang til enkelte gratis moduler i kurset, samt et opgavesæt med alle de opgavetyper du møder til prøven).
Tips til Effektive Forberedelsesdage:
- Begynd dagen med en krævende rutine: Mange begår fejlen ved at indlede deres dag med underholdende aktiviteter som at surfe på internettet, se Netflix eller YouTube. Dette kan gøre det sværere at koncentrere sig om kvote 2-forberedelse senere på dagen, da det sætter en høj 'fornøjelsesstandard', som forberedelsen til kvote 2 ikke kan matche. Ved at indlede din morgen med en mindre nydelsesfuld rutine, som for eksempel en løbetur og et koldt brusebad, kan det efterfølgende studiearbejde føles som en nydelse. Begynd straks med forberedelsen efter badet. Hver person er forskellig, så du bliver nødt til at finde den morgenrutine, der passer bedst til dig og sikrer dig effektive forberedelsesdage.
- Spis en næringsrig morgenmad, fx 2-3 æg, komplekse kulhydrater (f.eks. fra bønner eller havregryn), grønt eller frugt og et stort glas vand. Dette vil give dig den nødvendige energi til dagens arbejde.
- Organiser din arbejdsdag omkring specifikke opgaver eller anvend tidsintervaller. Nogle finder det mere effektivt at definere specifikke opgaver, der skal løses, frem for blot at sætte tid af til arbejde. Hvis du f.eks. beslutter at læse fra kl. 10 til 12, kan du føle dig motiveret til at få tiden til at gå så hurtigt som muligt, ofte ved at arbejde med lav intensitet og med overspringshandlinger. Hvis dette er tilfældet for dig, kan det være mere fordelagtigt at organisere din arbejdsdag omkring konkrete opgaver. Jeg vil foreslå, at du sætter specifikke opgaver for dig selv, der skal løses. For eksempel: "Læs 20 sider på engelsk, løs 50 matematikopgaver, tag 2 IQ-tests, læs 15 sider på dansk, osv.". Ingen fornøjelser eller internetaktivitet er tilladt før disse opgaver er løst. På den måde bliver det centrale at gennemføre dagens forberedelse så hurtigt og effektivt som muligt. Du vil på denne måde lære meget mere på kortere tid. Nogle mennesker fungerer bedre ved at arbejde i bestemte tidsintervaller og vil være motiveret til at opnå så meget som muligt inden for den tid. Kend dig selv og tilpas din arbejdsmetode, så du er mest effektiv og lærer mest muligt.
- Behandle din forberedelse til kvote 2 som et regulært job. Mød op til et bestemt tidspunkt hver dag. Arbejd, når det er tid til at arbejde. Indflet ikke andre planer i dine arbejdstider. Når du har fri, så sørg for at tage en ordentlig pause. Du bør undgå at arbejde efter kl. 18, da din hjerne kan være for udmattet til at forberede sig effektivt. Selvom nogle mennesker fungerer bedre med at arbejde om aftenen, og du kan være en af dem. Men for de fleste er det mest hensigtsmæssigt at forberede sig tidligt på dagen, når man er udhvilet.
- Brug programmet 'Freedom' for at undgå distraktioner: Hvis du ofte bliver distraheret af sociale medier eller internettet, kan du bruge dette program til at blokere adgangen til bestemte apps og hjemmesider i et forudbestemt tidsrum. På denne måde kan du sikre, at du får mest muligt ud af din forberedelsestid. Link til Freedom.
- Overvej et aftenjob, hvis det er muligt: Dette kan give dig mulighed for at bruge din friske hjernekapacitet til kvote-2 forberedelse i dagtimerne, mens du arbejder om aftenen, når du er mere træt.
- Giv dig selv en belønning efter en hård arbejdsdag: Ingen kan være deres egen slave på lang sigt. Hvis der kun er arbejde og ingen leg, bliver det med tiden for anstrengende, og man kan ende med at brænde ud. Derfor er det vigtigt at belønne sig selv for sin indsats. Det hjælper med at opretholde motivationen. Nyd hvad du virkelig holder af, når du endelig holder fri. Det kan være alt fra at se en film med venner til et varmt karbad med et lækkert glas hvidvin. Dette koncept med belønning er vigtigere end man måske tror. Det bidrager til at holde intensiteten og engagementet højt i kvote 2-forberedelsen, da det gør det hele mere værdifuldt og tilfredsstillende. Disse belønninger kan motivere dig til at holde intensiteten høj igennem hele din kvote 2-forberedelse.
- Vær bevidst om dine grænser: I forberedelsen til kvote 2 er der altid mere, du kan gøre, og det kan være svært at føle, at du nogensinde er helt færdig. Det er vigtigt at erkende, hvornår du har brug for en pause for at undgå at blive udbrændt. Arbejd hårdt, men sørg også for at bevare en bæredygtig balance.
De Sidste Tips
Slå flere fluer med ét smæk. Det du sætter dig for at gøre, bør ideelt set tjene så mange formål som muligt. Her er nogle praktiske råd for en effektiv kvote 2-forberedelse:
- Lyt til Relevante Studie-Lydbøger: At opbygge en solid faglig viden er nøglen til succes i universitetsinterviewet. Men du får som regel kun omkring to uger mellem invitationen til interviewet og selve interviewet, så start tidligt! Lydbøger er en god måde at indtage viden på, da du kan lytte, mens du er på farten eller laver husarbejde. Brug dette tip til at booste din faglige viden uden at bruge ekstra tid.
- Læs Bøger om Studieteknikker og Læring: Dette kan hjælpe både i din kvote 2-forberedelse og senere på studiet. Tidlig læsning af bøger som "How To Be A Straight-A Student" af Cal Newport og "Ultralearning" af Scott Young kan være enormt hjælpsomme. Det, du lærer her, kan du også bruge i dit interview. Jeg brugte selv denne teknik og kunne til interviewet nævne de specifikke studieteknikker, jeg havde i sinde at bruge på min uddannelse.
- Prøv Forskellige Studieteknikker under Forberedelsen: Det er en god mulighed for at forbedre dine studievaner og forberedelsesevner.
- Læs Fagbøger på Både Dansk og Engelsk: Denne aktivitet slår virkelig flere fluer med ét smæk. Du kan forbedre din faglige læsning, øge din læsehastighed og forståelse, forbedre dit engelsk, og samtidig opbygge faglig viden, der kan være nyttig til interviewet.
- Forbedr dit engelsk og faglige læsning: Dette er vigtigt både for KU og SDU's tests og er konstant nødvendigt i studiet, da en del af pensum er på engelsk.
- Lær 10-Finger Skrift: Dette er et andet område, der kan være nyttigt under interviewet, men som det betaler sig at øve i god tid. Her er et link til et sted, der kan lære dig 10-finger skrift: keybr.com
Følg disse tips for at optimere dine kvote 2-forberedelser, og du vil være godt rustet til både ansøgningsprocessen og dit videre studieliv.
Strategier for slutspurten op til prøverne
Når du forbereder dig til kvote 2-prøverne, er det afgørende at planlægge strategisk. Overvej hvilken prøve du vil tage først, hvis der er mulighed for valg, og vælg det tidspunkt på dagen, hvor du føler dig mest energisk. For eksempel valgte jeg kl. 10:30 for begge mine prøver, da det er mit energimæssige højdepunkt. Hvis du, ligesom jeg, sigter mod KU, kan det være en fordel at tage SDU-prøven først som en form for generalprøve.
Et skridt, der viste sig at være enormt gavnligt for mig, var at designe og gennemføre 10 simulerede prøver, der efterlignede KU-testen og unitesten så nøjagtigt som muligt. Disse generalprøver inkluderede samme tidsrammer, spørgsmålstyper, mængder og tidspunkter på dagen. Målet er at lære, hvordan du præsterer under prøveforhold og finde ud af, hvordan du bedst muligt håndterer disse situationer. Det er vigtigt at gøre disse erfaringer før de faktiske KU- eller SDU-prøver.
Disse prøver hjalp mig med at forstå, hvordan jeg fungerer under prøveforhold, f.eks. at arbejde non-stop i 2-2.5 timer. Jeg lærte, hvad jeg har brug for under prøven, hvilke opgaver der tager mest tid, og hvilke præ-prøveritualer der fungerer bedst for mig. Notér disse erfaringer ned under og efter hver generalprøve. Sådanne noter kan være uvurderlige i din forberedelse og hjælpe dig med at finjustere din strategi til de faktiske prøver.
Dagene Før Prøven
At være udhvilet, opladt og oplagt til prøvedagene er fuldstændig essentielt for at klare prøverne. Her er hvordan jeg sørgede for dette:
- Sov godt: Søvnmangel nedsætter mentale funktioner bemærkelsesværdigt, så sørg for at sove godt. Undgå koffein dagene forinden, kom i seng i ordentlig tid, mørklæg soveværelset, etc. (Hvis I lider af søvnmangel, der vil hæmme jeres præstation til prøverne, kan jeg anbefale bogen ’Sleep Smarter’ af Shawn Stephenson, for mere uddybende tiltag imod søvnmangel). Kort sagt er man FUCKED, hvis man er søvnberøvet på prøvedagen. Der er muligvis tale om flere point, man kan miste på det her, så tag søvnmangel alvorligt.
- Slap af: Undgå mentalt krævende aktiviteter en dag eller to forinden. Gør hvad end du slapper bedst af med. Jeg sejlede f.eks. i kano efterfulgt af en tur til stranden med vennerne. Alt krævende arbejde vil basicly dræne ressourcerne, du skal bruge på prøvedagen. Bevogt disse ressourcer ved at slappe godt af.
- Drik ikke alkohol i minimum en måned op til prøven. Hjernen er lang tid om at opbygge myelin (hjernens "motorolie" basicly) efter en druktur, så at skippe alkohol i en god periode op til prøverne er en god idé. Plus, det gør din forberedelse mere effektiv. Tre sobre måneder før en konkurrence er tommelfingerregel for mentale atleter af en grund.
- Eksperimenter med en god prøvedagskost: Spis ikke for tæt på prøvestart, da maden (især protein) vil føre blod væk fra hjernen og ned til mavesækken. Skakspillere undgår også tunge måltider af samme grund. Her er min liste af mad spist på dagen for at maksimere min præstation, og rationalet bag:
- En blanding af kosttilskud, bl.a. nootropika.
- En god kop kaffe (havde skippet i et par uger, så dets effekt var stærkere). Ikke for stor, da det kan øge angstrespons, hvilket ikke er, hvad man mangler til en prøve. Såkaldt "Bulletproof Coffee" skulle også være godt, da det vidst udligner koffein-kicket.
- Et par æg et par timer forinden. Solid base. Et par timer forinden, så de kan nå at blive fordøjet.
- Bønner. Sorte, kidney, whatever. Består af komplekse kulhydrater, der er lang tid om at blive fordøjet, hvilket giver et stabilt supply af energi. Dernæst produceres der ikke insulin af denne grund, hvilket kan være trættende.
- Mørk chokolade før og under selve prøven. Sukker er godt under en prøve, og kakao er vist til at booste hjerneaktivitet.
- Drik godt med vand.
- Undgå ALT input og arbejde på selve prøvedagen: For mig gik det ud på at gå en stille tur i skoven og ligge og kigge op i loftet op til prøven. Lad tankerne bundfælde sig. Sæt også ALT op dagene forinden, hvis du ender med at skulle tage prøven hjemmefra, eller pak din taske, hvis du skal deltage i prøverne på universiteterne. Der skal bare være så meget ro og klarhed på selve dagen som overhovedet muligt.
- Internettet kan især være en dræber, da det belaster hjernens "kognitive load" særligt meget, hvilket hæmmer performance enormt. (Det er det kognitive load, man belaster, når man i psykologisk forskning tester, hvad der sker med folk, når deres mentale ressourcer er nede. Det her er no joke.)
- Måske lidt basic, men sørg for at få tisset af inden: Det er virkelig ærgerligt at skulle bruge 5 kostbare prøveminutter på det!
Strategi til Prøven
- Veksling mellem opgavetyper: Undgå at udmattes mentalt ved at variere mellem forskellige typer opgaver. Hvis du løser alle læseopgaver i træk, kan det føre til mentalt udmattelse. En ide kan være at skifte mellem kategorier, hvor du er stærk, og dem, du finder mere udfordrende. Brug dine generalprøver til at finde den rækkefølge, der fungerer bedst for dig.
- Prioriter dine opgaver: Notér opgaver, du er mest usikker på, som første prioritet, og dem du er en smule usikker på som anden prioritet. Hvis du har tid til overs, gennemgå først opgaverne fra din første prioritet. Dette sikrer, at du fokuserer på de mest tvivlsomme opgaver først og udnytter hjernens diffuse fokus. Dette fænomen tillader din hjerne at arbejde på at løse problemer i det underbevidste, mens du løser andre opgaver. Sommetider vil svaret blive klart, når du vender tilbage til opgaven.
- Brug udelukkelsesmetoden: Hvis du er usikker på et svar, og kan udelukke nogle af mulighederne, øger det dine chancer for at gætte korrekt. For eksempel, hvis du kan udelukke to ud af fire svarmuligheder, har du 50% chance for at gætte rigtigt i stedet for 25%.
- Gæt hvis nødvendigt: Hvis du står helt uden svar, er det bedre at gætte end at efterlade en opgave ubesvaret. Korrekte gæt giver point, mens ubesvarede opgaver tæller det samme som forkerte svar. Derfor kan det betale sig at gætte, hvis du er i tvivl.
Blandede strøtanker og tips vedrørende kvote 2
Vedrørende de mest eftertragtede studier, som antropologi, medicin og psykologi, understreger universiteterne igen og igen hvor svært det er at komme ind, og at de er nødt til at afvise selv meget kvalificerede ansøgere. Dette er værd at lytte til. På et studie som psykologi på KU er chancerne for optagelse i kvote-2 lige omkring de 2% (2350 ansøgere om 50 pladser). Jeg opfordrer derfor til nøje at overveje om drømmestudiet er den eneste mulighed. Der er ingen garantier, og det kan være nødvendigt at søge flere år. Er det virkelig det værd?
En trøst er at langt de fleste ikke gør noget for at forberede sig. Du er ikke oppe mod flere tusind andre ansøgere, der forbereder sig med sprudlende intensitet år efter år. Det er svært, men langt fra umuligt at komme ind. Der skal ikke gøres vanvittig meget for at klatre op i hierarkiet.
Hvis du har søgt flere år, så se på scores fra sidste KU-test. Selv hvis en færdighed ligger på 10, kan det stadig godt betale sig at træne færdigheden, da opgaverne derved vil kunne løses endnu nemmere og hurtigere, hvilket vil give ekstra tid og energi til resten af prøvens opgaver.
Jeg har igennem hele kvote-2 processen taget en del kosttilskud, til at støtte min præstation igennem forberedelsen og til prøverne. De var:
- EPA-GLA (Fiskeolie) – Hjernens byggesten
- MindLab Pro fra optinutra– En kosttilskud specifikt for at øge hjernens helbred og ydeevne. Øget fokus, lavere stress, bedre humør, bedre søvn.
- Standard Multivitamin/multimineral – Bare for ikke at mangle noget.
- Magnesium – Bedre søvn. (Udvælg nøje tho, mange typer magnesium kan ikke optages af kroppen, så google lidt rundt efter the good shit)
Prøv ikke at gå fra nul til hundrede med det samme. Start småt med hvad du kan håndtere. Du har ikke lyst til at gå i fitten og prøve at bænke 150KG den første dag. Byg din arbejdsdag step for step over tid. Efter 1 måneds tid skulle du gerne være oppe på fuld kapacitet.
KU har også deres eget kvote-2 interview forberedelses-program på deres hjemmeside, der er værd at gennemføre. Det kan gøres på like en dag, og man kommer godt langt med det. Det er ikke nok i sig selv, men det er et godt sted at starte.
Træn helt op til prøven. Viden og skills svinder, så snart du stopper med at bruge dem. Derfor er det også godt at træne alle disse færdigheder sideløbende i stedet for at træne dem én ad gangen, ved f.eks. at læse engelsk en måned, øve matematik den næste, etc. En daglig workout på alle færdigheder, er derfor hvad jeg gjorde, og hvad jeg kan anbefale (vores kursus indeholder sådanne workouts)
Selvom det måske ikke ender med direkte at støtte dig i kvote-2, vil jeg sige det er en enorm god investering af tid at sætte sig for at lære og huske stoffet du læser, når du træner læsning. Lav nogle flashcards, tag noter, tag hvad du læser ind, etc. Dette træner studieteknik, og gør dig til et klogere menneske. Du læser bøgerne alligevel. Sørg for at få noget ud af dem. Denne viden kan ende med at gavne dig til interviewet og på uddannelsen fremadrettet, som den har gjort for mig.
Psykologi-uddannelsen er det fucking bedste, og det har helt bestemt været indsatsen værd. Alle penge du bruger på bøger og materialer er en investering i dig selv og din fremtid. Min opfordring er at gå 100% til den i 2-3 måneder, i stedet for at arbejde på et moderat niveau i 4 eller 8.
Du kan få stor gavn af at læse, hvad andre ansøgere har haft succes med, på diverse internet fora. Studmed.dk er der en del på bl.a.
Læs ALT hvad der står om kvote-2 på universitetets hjemmeside. Ring til studievejledningerne, hvis du er i tvivl om noget. De laver løbende om på ting, og der står en masse der er vigtigt at vide, som ikke er inkluderet i dette dokument.
Opsummering
Nøje, grundig forberedelse er nøglen til at komme gennem kvote-2. Dette kan gøres ved en daglig workout, hvor dine evner indenfor alle prøvens emner trænes. Gør alt hvad du kan gøre for at være på dit peak, når du skal testes. Både til prøven og interviewet. At have bygget færdighederne der testes på, tilegnet dig den viden du skal bruge og i sidste ende ikke at spænde ben for dig selv i forhold til at vise dette når det skal vises. Arbejde er vejen frem, og det vil være din mængde af arbejde du lægger i det her, der vil adskille dig fra de tusinder af andre ansøgere.
Denne proces kan være stor og uoverskuelig. Du kan starte den med at formulere en plan hvor du sammen væver alle disse principper, og ser hvordan de kan spille for dig. Hvad skal gøres hver måned og hvordan? Hvad skal gøres på en typisk uge? På en typisk dag?
Skriftligt interview på KU
KU-interviewet er krævende, og der er brug for væsentligt mere tid, end de ca. to uger der går fra man bliver inviteret, til man skal interviewes. Det kan derfor anbefales at begynde på denne forberedelse i god tid. Min forberedelse til KU-interviewet var lidt kaotisk, men her er nogle af de ting jeg gjorde der virkelig forberedte mig til at naile interviewet.
- Lær ti-finger blindskrift, hvis ikke du allerede kan det. At kunne skrive hurtigt og friktionsfrit er sådan et boost, når man skal formulere sig på stram tid. Ingen grund til at være hindret af dette, når det er noget man ret nemt kan lære. Jeg brugte selv keybr.com til at lære det. Super simpelt og nemt.
- Lær studieordningen, KU’s vurderingskriterier, studiets rammer, uddannelsestjekket UD OG FUCKING IND. Det er virkelig din bibel til at levere gode svar. KU har visse ”knapper”, som de ønsker deres ansøgere, trykker på. Lær disse knapper at kende, og lær hvordan du med din viden og baggrund mest effektivt kan få trykket på dem, på den begrænsede tid du har til rådighed. Her handler det om at slå med to eller flere fluer med ét smæk så meget som muligt.
- Kobl dine erfaringer til uddannelsen! Dette er uundværligt. Det er f.eks. ikke underforstået at det vil gavne dig på uddannelsen at have et bredt kendskab til psykologi eller at du er god til at læse. Du kan se eksempler på dette i min interview-besvarelse på spørgsmål 1. Tre gange kobler jeg færdigheder ved at sige hvordan jeg konkret vil bringe dem i spil på uddannelsen. Denne kobling kan gøres på mange måder, det vigtigste er bare at det gøres på en tydelig måde. Uden en kobling til studiet er alle gode ting man siger om sig selv ligegyldige. Dette er også hvad studievejledningen siger.
- Disseker spørgsmålet nøje, inden du forsøger at svare på det. Hvad spørger de faktisk ind til, og hvad er det relevant at komme omkring i din besvarelse? F.eks kan du få spørgsmålet: ”Hvorfor har du valgt at søge psykologiuddannelsen på KU?”. Dette kan dissekeres således: Hvorfor psykologi ift alle andre uddannelser? Hvorfor en akademisk uddannelse, fremfor de andre muligheder der er for at uddanne sig psykologisk? Hvorfor KU ift. landets andre psyk-uddannelser (for de varierer jo en del)? Er det her faktisk et gennemovervejet studievalg? Hvad interesserer dig ved psykologi? Hvad vil du gerne som færdiguddannet psykolog med uddannelsens udbytte? KU giver ofte 1-2 af sådanne specificerende underspørgsmål til deres interviewspørgsmål. Hvis du bruger dine tegn effektivt, kan du komme omkring overraskende meget.
- Formuler og husk manuskripter på de spørgsmål du ca. kan være sikker på at få. Der er nogen ting de bare skal vide om dig som ansøger, og du derfor kan være ret sikker på at blive spurgt ind til direkte. De vil gerne vide om du kan klare uddannelsen og hvordan (studiekompetencer). De vil gerne vide hvorfor du søger (faglig motivation). De vil gerne vide om du kan noget fagligt med din baggrund (faglige færdigheder), hvilket ofte kommer til udtryk gennem direkte faglige spørgsmål. Dernæst vil de gerne sikre sig at du ved nok om uddannelsen (kendskab til uddannelsen). Normalt spørger de direkte ind til de første 3 kriterier, og så har ens kendskab til uddannelsen gjort det muligt at udvælge hvad der er relevant at sige til hvert. Det er f.eks dit kendskab til uddannelsen, der gør det muligt for dig at se og udvælge de studiekompetencer, der er mest relevante.
- Reflekter over alle tænkelige spørgsmål igen og igen i løbet af de næste par måneder. Dette vil bringe en klarhed og orden til dine tanker, der vil skinne gennem i et interview. Jo mere du reflekterer over spørgsmål vedrørende din motivation for at studere f.eks, jo bedre vil dine endelige svar blive. Samtidig kan du ligesom med KU test-forberedelse, lave generalprøver, der minder om det endelige interview så meget som muligt: Stil dig selv tre spørgsmål, 1500 tegn pr spørgsmål, 1,5 time til at svare. GO. Dette træner direkte at naile et interview.
- Når du har udarbejdet dine kladder, er det en god idé at bede om feedback fra venner og familie for at forbedre dem. Fortsæt med at overveje, hvordan du kan formulere dine svar på en mere præcis og informativ måde. Ofte kan du reducere antallet af tegn, samtidig med at du formidler mere information, hvilket gør dine svar endnu stærkere og mere præcise.
- Når din interviewbesvarelse skal bedømmes, er det vigtigt at kun give point for de elementer, du direkte har relateret til studiet. Derfor er det en god idé at strukturere din besvarelse på følgende måde:
- Beskriv, hvad jeg har lavet
- Forklar, hvad jeg har lært af mine aktiviteter og erfaringer
- Tydeliggør, hvordan disse erfaringer er relevante for studiet (udnyt din viden om studieordningen for at gøre det så relevant som muligt)
I vores kursus går vi endnu dybere i, hvordan du forbereder dig til interviewet og leverer den bedst mulige besvarelse.
Vi håber, at denne guide har givet dig værdifuld indsigt i, hvordan du kanforberede dig til kvote 2 optagelsesprocessen på Københavns Universitet. Nu bør du have en bedre forståelse for, hvad der kræves, og hvordan du kan optimere dine chancer for at blive optaget på dit drømmestudie.
Husk, at vores kursus er tilgængeligt for dig, hvis du ønsker at forbedre dine chancer endnu mere. Vi er her for at hjælpe dig med at navigere gennem processen og klare dig bedst muligt til prøven og interviewet.
Klik her for at prøve et gratis opgavesæt med de opgavetyper du møder til adgangsprøven på Københavns Universitet (Du opretter en gratis bruger, scroller ned og du vil have adgang til enkelte gratis moduler i kurset, samt et opgavesæt med alle de opgavetyper du møder til prøven).